Syötkö salaa ja kertyykö kilot vyötärölle?

Syötkö salaa itseltäsi ja kertyykö kilot vyötärölle? Kysymys salaa syömisestä on mielestäni erinomainen. Se hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. ”Mitä, en kai minä voi syödä itseltäni salaa? Eihän se ole mahdollista. Syön kyllä salaa puolisolta ja perheeltä, joskus.”

Voisiko salaa syöminen selittää osaltaan vyötärölle huomaamatta kertyneitä kiloja?

Seuraavassa on ensin keski-ikäisen Vihtorin kuvaus yhdestä arkipäivästä. Sen jälkeen kerron tutkimustietoa vyötärölihavuuden syytekijöistä. Lisäksi haastan sinua miettimään neuvoja Vihtorille. Voit myös ladata videon, jossa ravitsemusterapeuttina annan joitain vinkkejä Vihtorille tilanteen ratkaisemiseen. Ne voivat auttaa myös sinua muutoksessa eteenpäin.

Voit syödä monissa tilanteissa salaa itseltäsi – huomaatko niitä?

”Avaan kotioven. Ihana leivonnaisten tuoksu leijailee nenään. Puoliso on ollut vapaalla ja on leiponut jotain. Mikä tuoksuu näin ihanalle? Huikkaan ovelta tervehdyksen. Käyn pikaisesti pesemässä kädet.

Sovimme, että maistamme ihan ensiksi leivonnaisia. On sekä suolaista piirakkaa, että makeaa herkkua: kääretorttua ja pullaa. Päätämme jättää iltaruoan väliin. Voin syödä reilummin hyvällä mielellä. Uunituoreina leivonnaiset ovat parhaita ja maistuvia.

Keitetään kahvit, istutaan pöydän ääreen ja syön hyvällä ruokahalulla. Olin korvannut työlounaan kolmioleivällä ja kahvilla palavereista toiseen kiitäessäni. Kylläpä nyt passaakin syödä.

Ajatukset kirmaavat edelleen hankalissa työasioissa, kun mutustelen maukkaita leivonnaisia. En millään saa mielestä pois sitä hankalaa asiakaspuhelua, enkä niitä palavereita. Oli tiukkoja keskusteluja. Edelleen tunnen kehossa saman tunnekuohahduksen.

Hätkähdän. Mitä, minulta kysyttiin jotain.”

”Niin? Niin että miltä maistuu?” kysyy puoliso. Vihtori vastaa: ”Voi ei, en muistanut maistella.”

”Voi ei. Miten minä en koskaan onnistu tässä kuuntelemisessa ja läsnä olemisessa?”miettii Vihtori ja jatkaa ajatuksissaan oloa.

”Puoliso selvästi pahoitti mielensä. Tiuskaisikin. Nyt minullakin on huono mieli. Sen lisäksi että olen stressaantunut työstä, ei kotonakaan sujui kovin auvoisasti.

Syön vähän lisää herkullisia leivonnaisia. Painan pahan mielen pois. Sitten siirryn sohvalle televisiota katselemaan.

Kuulen ulko-oven kolahtavan. Sinne meni. No voi, ei kysynyt minua mukaansa tälläkään kertaa.

No käyn hakemassa vielä lisää piirakkaa ihan vähäsen, ja vielä lisää… Mietin tässä vielä niitä päivän työasioita ja katson uutiset… ” toteaa Vihtori.

Aika ajoin on tärkeää pysähtyä arvioimaan, mitä kuuluu. Katsastat ja huollat auton säännöllisesti, miksi et itseäsikin

Vihtori jatkaa kertomustaan. ”Istun saunassa. Siinä kiukaalle vettä viskoessa ihmettelin mielessäni, miten vyötärölle on kertynyt ihan huomaamatta ylimääräistä. Oikeastaan siis mahahan on kuin potkupallo ja jenkkakahvatkin on. No joo, onhan siihen vyöhön pitänyt tehdä jo aika monta lisäreikää. Olin kyllä ihan sutjakka, kun talo saatiin rakennettua ja pihatyöt tehtyä. No kaipa tämä kuuluu tähän ikäänkin. Kyllähän iän myötä moni lihoo. Jotenkin nolottaa. Itsetuntokin tuntuu murenevan.

Ensi viikolla on terveystarkastus työterveyshuollossa. Pyöreitten vuosien kunniaksi kutsuivat. Siellä saan tietoa niistä verikokeista. Viime katsastuksesta onkin jo aikaa. Toivottavasti ei ole mitään huolestuttavaa. Verenpaine on kyllä ollut vähän korkea kotimittauksissa.

Kumma juttu, miten olen unohtanut itseni kaikessa kiireessä. Autoa tulee kyllä huollettua ja katsastettua säännöllisesti. Pitäisiköhän itsekin tehdä jotain. Olisihan se hyvä, mutta…

Juon saunan jälkeen pari olutta. Puoliso menikin jo nukkumaan. Otan vielä iltapalaksi palan ja toisenkin piirakkaa, on niin ihanan juustoista. Herkullista hiukan mikrossa lämmitettynä. Ja jälkiruoaksi makeaa herkkua, myös pullaa. Ai että, kyllä puoliso on hyvä leipoja. Pitäisi muistaa kiittää ja kehua.

Sauna, iltapala ja juoma rentouttivat. Nukahdan nopeasti. ” Vihtorin tarina päättyy.

 

Aika ajoin on tärkeää pysähtyä arvioimaan, mitä kuuluu. Montako tähteä annat Vihtorille siitä, miten hän on pitänyt itsestään huolta? Entä itsellesi?

Mitä salaa syöminen tarkoittaa?

Tarkoitan salaa syömisellä sitä, että tekee samalla jotain muuta, kun syö. Ei keskity syömiseen. Ei maistele makuja. Ei keskity tietoisesti ruokailuhetkeen. Syö nopeasti samalla kun ajattelee tai tekee jotain muuta.

Tutkimustietoa vyötärölihavuuden syistä

Tutkimme jo vuosia sitten Pohjois-Suomessa vuonna 1966 syntyneiden seurantatutkimuksessa keskivartalolihavuuden ennustekijöitä syntymästä 31-vuotiaaksi (Laitinen ym. 2003). Näitä olivat

  • lihominen nuoruudesta aikuisuuteen
  • rasvaisten ruokien syöminen usein
  • vähän kasviksia
  • alkoholin säännöllinen käyttö
  • liikkumattomuus
  • pienikokoisena syntyminen

Nuoruudesta aikuisuuteen ja myös aikuisiällä lihominen johtaa usein, etenkin miehillä siihen, että rasvaa kertyy keskivartalolle sekä ihon alle että sisäelinten ympärille vatsaonteloon. Myös osalla naisista rasvaa kertyy etenkin vatsaonteloon, toisilla enemmän lanteille. Omenan tai päärynän mallisia.

Lihominen ja sen myötä iso painoindeksi (paino (kg)/[pituus (m)2] ovat suurin syy vyötärölihavuuteen. Painoindeksisi voit laskea Sydänliiton verkkosivulla.

Vyötärön ympäryksen tavoiteltavina mittoina voidaan pitää naisilla enintään 90 cm ja miehillä enintään 100 cm. Isompi vyötärön ympärys lisää alttiutta sairastua Tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.  

Epäterveelliset ruokatottumukset ja liikkumattomuus ovat lihottavia tapoja, joihin voit vaikuttaa.

Tutkimuksemme (Laitinen ym. 2003) mukaan epäterveelliset ruokatottumukset, runsas ja säännöllinen alkoholijuomien (olutta, siideriä, viiniä, väkeviä) juominen sekä liikunnan vähäisyys tai liikkumattomuus liittyivät vyötärölihavuuteen 31-vuotiaana.

Pienikokoisena syntyminen lisäsi hiukan vyötärölihavuuden riskiä 31-vuotiaana. Vaikutus oli minimaalinen verrattuna siihen, että lihoi nuoruudesta aikuisuuteen. Mutta on mahdollista, että jo sikiökaudella huono kasvu voi lisätä alttiutta lihoa, sairastua sydänsairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen. Tätä on kutsuttu Barkerin hypoteesiksi ja siitä on tehty paljon tutkimuksia.

Koska syntymäpainoonsa ei voi enää aikuisena vaikuttaa, on tärkeää pitää huolta terveellisistä elintavoista. Terveelliset ruokatottumukset ovat keino ehkäistä lihomista ja edistää terveyttä. Ja tämä on erityisen tärkeää, jos tietää syntyneensä pienikokoisena (alle 2,5 kg oli tutkimuksessamme raja-arvona).

Syötkö salaa ja kertyykö kilot vyötärölle – oletko stressaantunut?

Myös pitkään jatkunut stressi voi liittyä vyötärölihavuuden kehittymiseen. Stressi voi vaikuttaa useita reittejä:

Stressaantuneena
1) ei jaksa pitää itsestään ja terveydestään huolta, vaan
2) voi lievittää stressaantunutta oloaan syömällä rasvaisia ja makeita herkkuja tai juomalla runsaasti energiaa sisältäviä alkoholijuomia tai sokerisia limppareita.
3) ei nuku hyvin ja riittävästi. Univaje hankaloittaa painonhallintaa monin tavoin.
4) fysiologiset muutokset elimistössä vaikuttavat terveyteen. Stressihormonien koholla olo kerryttää rasvaa vyötärölle, sisäelinten ympärille. Sisäelinten ympärillä oleva, niin sanottu viskeraalinen rasva, on terveyden kannalta haitallista.

Stressaantunut ja väsynyt henkilö ei jaksa keskittyä syömiseen. Silloin voi huomaamattaan syödä runsaastikin. Salaa itseltään.

Terveellisistä ruokatottumuksista huolehtiminen on tärkeää stressaavissa työoloissa. Terveelliset ruokatottumukset suojaavat keskivartalolihavuudelta. Havaitsimme tämän Pohjois-Suomessa vuonna 1966 syntyneiden 31-vuotistutkimuksen osatutkimuksessa.

Mitä tuttua Vihtorin tarinassa on verrattuna omaan tilanteeseesi?

Oman tilanteen tunnistaminen on lähtökohta ruokatottumusten muutokseen. Tarkastele omaa tilannettasi verrattuna Vihtorin kuvaukseen. Mitä samanlaista ja mitä erilaista tunnistat?

Millaisia neuvoja annat Vihtorille, joka syö huomaamattaan liikaa ja kilot kertyvät vyötärölle

Kun tarkastellaan Vihtorin kertomusta peilaten tilannetta tutkimustuloksiin, havaitaan monia tekijöitä, jotka todennäköisesti liittyvät kilojen kertymiseen vyötärölle:

1) Vihtori on lihonut aikuisiällä. Kilot ovat kertyneet etenkin vyötärölle.

2) Ei ole selkeää ruokarytmiä. Korvaa aterioita välipalatyyppisellä ruokailulla. Onko tämä poikkeus vai sääntö?

3) Esimerkkipäivänä ei kasviksia.

4) Juustoinen piirakka on esimerkki rasvaisesta ruoasta.

5) Saunaoluet – kertamäärät ja juomisen useus ratkaisevat, miten paljon energiaa kertyy vuositasolla ja miten oluen juominen vaikuttaa muihin ruokavalintoihin ja liikkumiseen.

6) Ei liikuntaa.

7) Vaikuttaa stressaantuneelle, eikä työstä irrottautumisen ajatuksissa onnistunut kotiin tultua. Työstä palautuminen ei sen perusteella heti käynnistynyt. Missä määrin stressisyömistä?

Kannattaako Vihtorin aloittaa jokin laihdutuskuuri tai dieetti vai miten hänen kannattaisi edetä? 

Yksi vastaus artikkeliin “Syötkö salaa ja kertyykö kilot vyötärölle?”

Kommentit on suljettu.