Hei, kiva tavata sinut!

Kiva tavata sinut!
Minä olen Jaana Laitinen, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Minulle on tärkeää työssäni se, että asiakkaanani löydät motivaation pitää itsestäsi parempaa huolta, kehität omaa ajatteluasi, asenteitasi ja muutostaitojasi. Saat parhaat mahdolliset ja oikeat neuvot terveytesi kannalta. 

Ruokatottumusten muuttamista tukee usein laajemminkin muutos elämäntavoissa: uni, stressi ja liikunta sekä alkoholin käyttö. Muutos tapahtuu oikeasti vasta toimimalla toisin ja harjoittelu tekee sinusta mestarin.

Ruokatottumusten muuttaminen voi olla alkuun hankalaa. Se kannattaa tunnistaa ja sietää. Muutos vaatii sinnikkyyttä ja päätöksen tekemistä.

Muutoksessa joudut opettamaan aivojasi uusiin tapoihin. Joudut kenties luopumaan joistain vanhoista, pinttyneistäkin tavoista sekä opettelemaan uusia tapoja ja rutiineja.

Saat minulta tukea pohtimiseen ja  ajatteluun sekä asenteiden kehittämiseen. Joskus paras apu on asiakastani lainaten ”potkia persuuksille”. 

Ruokatottumusten muuttaminen tarkoittaa usein paitsi muutoksia ruokavalinnoissa, myös syömiskäyttäytymisen ja aikataulujen kehittämistä. Rentoa suhtautumista tiukkojen sääntöjen tilalle, punnitsemisen ja kaloreiden laskemisen lopettamista.

Sovimme yhdessä, mistä asioista aloitat ja miten toimit. Sinä päätät!

Olen noudattanut itse gluteenitonta ruokavaliota keliakian takia vuodesta 2017. Ruokavalion noudattaminen oli minulle aluksi tosi hankalaa. Olen aina pitänyt kovasti kaikista leivonnaisista.

Rakkaisiin muistoihin lapsuudestani kuului herääminen pullan-, ruisleivän ja karjalanpiirakoiden tuoksuisessa mummolassa.

Pikkuhiljaa kuitenkin huomasin myös makumieltymysten muuttuneen. Gluteenittomuus tuli vaivattomaksi osaksi arkea.

Yritykseni on Ravsisu Oy. Rav on sanoista ravitsemusterapia, ravitsemusohjaus ja -neuvonta. Muutoksen tekeminen vaatii sisua, eli sinnikkyyttä ja rohkeutta.

 

Näyttöön perustuvaa ohjausta

 

Ohjauksen perustuminen tutkimustietoon erottaa minut ja muut ravitsemusterapeutit ravintoterapeuteista ja ravintovalmentajista.

Ravitsemusterapeutti on terveydenhuollon ammattihenkilö. Löydät minut Valviran JulkiTerhikki-rekisteristä.

Ravintoterapeutti ei ole terveydenhuollon ammattihenkilö.

Olen tutkinut ja kehittänyt  30 vuotta työikäisten terveyden ja työkyvyn edistämistä. Tutkimustyön myötä olen ravitsemustieteen dosentti. Osallistuin suomalaisten ravitsemussuositusten tekoon, Terveyttä ruoasta, kun olin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen vuosina  2008-2020.

Minulla on opettajan pätevyys ja työterveyshuollon asiantuntijapätevyys. Toimiessani työterveyshuollossa asiantuntijana yritys saa palveluistani Kela-korvausta.

 

Ravitsemusterapeutti, dosentti Jaana Laitinen

 

Opiskelin Kuopion yliopistossa maisteriksi ja laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi. Halusin tietää, miten ruoka vaikuttaa ihmisen terveyteen.

Perustutkinnon jälkeen tein väitöskirjan vastasairastuneiden aikuistyypin diabeetikoiden tehostetun ravitsemusohjauksen vaikutuksista makumieltymyksiin, ruoankäyttöön, hoitotasapainoon ja sydän ja verisuonisairauksien riskitekijöihin.

Sen jälkeen olen tehnyt pitkään tutkimusta muun muassa Pohjois-Suomen kohorttitutkimusohjelmassa. Olen tutkinut lihavuuden kehittymistä sikiökaudelta aikuisuuteen, elintapojen ja lihavuuden yhteyttä työkykyyn sekä sairauksiin.

Olen tutkinut ja kehittänyt ohjausmenetelmiä ryhmä- ja etäohjaukseen, puhelinapplikaatiolla ja verkkovalmennuksena toteutettuihin ohjauksiin. Olen edistänyt ammattikuljettajien ja yrittäjien terveyttä.

Ravitsemusohjaukseni perustuu tutkimusnäyttöön ja suosituksiin.

Oikea sisältö, aktivoivat ohjausmenetelmät ja muutosprosessin huomioon ottaminen ovat tärkeää, jotta ohjaus auttaa sinua.

Ammatin ja työn vaatimusten ja vaikutusten huomioon ottaminen ratkaisuissa auttaa onnistumaan arjessa.

Ravitsemusterapeutin palvelujen kehittäminen

Verkkovälitteisen kolmen kerran Nicesisu-ryhmäohjauksen kehittämiseen osallistui kolme rohkeaa naista, jotka kävivät ensin yksilövastaanotollani.

Tavoitteena on, että ryhmäohjauksessa on tilaa osallistujien väliselle vertaistuelle. Tällöin ohjaus on enemmän kuin vain neuvoja yksilöille, tai yksilöiden ohjaamista ryhmässä.

Olipa kyllä hyviä keskusteluja ja sain miettimisen aiheita. Hyviä oivalluksia on tullut”

Neljäntenä bonuskertana oli patsaskävelyä. Patsakävelyyn sisältyy monta asiaa hyvinvoinnin lisäämisen näkökulmasta.

Patsaskävelyyn tuunasimme lisää mielenkiintoa ja kivaa tekemistä. Kävelimme yhdessä. Tutustuimme samalla Oulun taideteoksiin.

 

Kulttuuri ja liikunta lisäävät sinällään hyvinvointia ja tuovat hyvää mieltä. Se vapauttaa omia voimavaroja ja luovuutta muutoksessa.

Kunkin patsaan kohdalla oli pieni miettimistehtävä. Niiden kehittelyssä ystäväni toimi pilottiasiakkaana. 

Odotin mielenkiinnolla ja innolla patsaskävelyä. Tsadaa, se toimi oikein hyvin!

”Oli hyviä kohtaamisia, luottamuksellista ja avointa keskustelua tunteiden saattelemina.”

Uusia tuulia

Aivoruokailu

Kehittämistyö jatkuu erityisesti aivoruokailun edistämisen merkeissä. Ravitsemustekijöillä on tärkeä merkitys aivojen hyvinvointiin ja terveyteen sekä tiettyjen muistisairauksien ehkäisyssä. Aivot vaikuttavat syömiskäyttäytymiseen, joten aivoruokailuun kannattaa panostaa.

Hedelmällisyysterveys ja ravitsemus

Toinen tärkeä teema on hedelmällisyysterveyden edistäminen ja ravitsemuksen keinot lapsettomuusongelmissa sekä PCOS:n hoitamisessa. 

Olet tervetullut pilottiasiakkaakseni kehittämistyöhön. Lähetä minulle yhteystietosi  jaana.laitinen(at)ravsisu.fi, niin kerron lisää.

 

Asiakaspalaute

 

Olen saanut hyvää palautetta asiakkailtani, tutustu sinäkin.