Mikä sinua motivoi terveellisiin ruokatottumuksiin tai elämäntapojen muuttamiseen?
Voit miettiä hetken ja kirjoittaa muistiin kolme asiaa. Jatka sitten lukemista.
Asian äärelle kannattaa pysähtyä aika ajoin ja etenkin silloin, kun suunnittelet muutoksen tekoa. Motivoivien tekijöiden kirkastaminen on tärkeää, jotta sitoudut muutokseen.
Mikäli olet jo muutoksen polulla, ehdotan, että laitat kalenteriisi muistutuksen esimerkiksi neljännesvuosittain. Tarkastele silloin motivaatiotasi ja pohdi, miten voit edelleen vahvistaa sitä. Kirjaa muistiin ajatuksiasi. Lukiessasi muistiinpanoja myöhemmin huomaat, miten motivoivat tekijät, oma ajattelusi, asenteesi ja toimintasi ovat muuttuneet ja kehittyneet. Muutoksen huomaaminen tavoiteltuun suuntaan vahvistaa myös motivaatiota ja pystyvyyden tunnetta.
Motivaatio auttaa jatkamaan sinnikkäästi ja rohkeasti vaikeinakin päivinä. Vahva motivaatio tekee toimimisen helpoksi, ikäänkuin ajaisit fillarilla alamäkeä. Motivaatiota tarvitaan etenkin silloin, kun tuntuu, että muutospolulla on paljon ylämäkeä, esteitä ja vastoinkäymisiä, tai muutokseen liittyy paljon epämiellyttäviä tunteita. Tarvitset myös itsekuria ja sinnikkyyttä. Silloin kannattaa myös palauttaa mieleen, mikä sinua motivoi jatkamaan, miksi asia on tärkeä ja mitä hyötyä jatkamisesta on.
Muutoksen tekeminen on prosessi, jossa tarvitset muutoskykyä ja muutoksen tekemisen taitoja. Motivoivat tekijät voivat vaihdella muutosprosessin eri vaiheissa. Muutostaitoihin sisältyvät siten myös motivaatiota vahvistavien käyttäytymisen muutostekniikoiden hyödyntäminen.
Voit vahvistaa omaa motivaatiota terveellisiin ruokatottumuksiin ja muutokseen
Omaa motivaatiotasi kannattaa tutkia ja opetella vahvistamaan. Motivaation määrällä ja myös motivaation laadulla on merkitystä.
Muutoksen tekemisessä voit lähteä liikkeelle ulkoisen pakon tai houkuttimen myötä. Erilaiset rangaistukset, palkinnot ja odotukset voivat edistää muutoksen aloittamista. Punaisella vilkuttavat verensokerin ja kolesterolin arvot laboratoriokokeista herättävät miettimään ruokavaliomuutoksia, etenkin jos suvussa on sydänsairauksia tai kakkostyypin diabetesta. Nämä sairaudet heikentävät työkykyä.
Asiakkaani kertoi sopineensa kaverinsa kanssa kuntosalilla käymisestä. Myöhästyminen sovitusta aloitusajasta tai jääminen pois kokonaan kävivät kukkorolle sovitun rikemaksun takia. Rikemaksuilla saattoi joutua maksamaan toisen kuntosalikuukausimaksun.
Saatat ostaa itsellesi uudet lenkkeilyvarusteet tai ostaa kuntosalin jäsenyyden, jotta lisäisit energiankulutustasi ja liikuntaharrastuksen myötä rytmittäisit ruokailua sopivasti. Kalliita ostoksia ei kannata seisottaa kaapissa. Kunnolliset varusteet tekevät liikkumisesta miellyttävämpää, mikä myös kannustaa.
Voit yrittää täyttää puolison odotuksia. Ehkä toivot parisuhteen pulmien vähenevän ja läheisyyden lisääntyvän. Olet kenties kuullut lihavuuden ja etenkin keskivartalolihavuuden vähentävän mieskuntoa testosteronin vähentymisen vuoksi. Laihtuminen puolestaan ruokavalion ja liikunnan keinoin korjaa tilannetta paitsi miehillä myös naisilla, usein myös siinä tilanteessa, että hedelmöittyminen ei ole sujunut toivotusti.
Palaute vahvistaa motivaatiota ja käyttäytymistä
Saavutettuasi jonkin tavoitteen voit palkita itseäsi jollain kivalla tekemisellä, esimerkiksi elokuvalipulla. Yksinkertaisimmillaan palkitseminen voi tarkoittaa tähden tai sydämen antamista itselleen tarrana tai merkintänä vaikka puhelimen muistikirjaan terveyttä edistävistä teoista. Yksi asiakkaani kertoi, että hän kirjaa muistiin tukkimiehenkirjanpidolla tekemänsä kotijumpat jääkaapin ovessa olevaan listaan. Hän on sopinut itsensä kanssa, että kun on jumpannut riittävän monta, ennalta määrättyä kertaa, hän ostaa itselleen kukkia palkinnoksi. Kukat tuovat hyvää mieltä ja iloa sekä muistuttavat onnistumisesta.
Painonhallinnassa on tärkeää oivaltaa, että itsensä palkitseminen määrättömällä herkkujen syömisellä on tärkeää korvata jollain muulla asialla tai tekemisellä. Herkkujen syömisen vähentämistä voi motivoida esimerkiksi se, että haluaa antaa hyvän mallin lapsilleen makeisten syömisestä ja vanhempana toimimisesta.
Sisäistä motivaatiota kannattaa ruokkia
Muutoksessa etenemisen huomaaminen vahvistaa motivaatiota. Makumieltymysten muuttuminen on yksi tällainen merkki – aiemmin hyvälle maistunut sokerijogurtti maistuukin ällömakealle sen jälkeen, kun on syönyt kuukauden verran maustamatonta jogurttia marjoilla ja siemenillä ilman lisättyä sokeria. Etenkin, jos on vähentänyt muutenkin sokeristen ruokien ja makeisten syömistä samanaikaisesti.
Sisäinen pakko motivaatiotekijänä liittyy usein häpeän ja syyllisyyden tunteisiin sekä omanarvontuntoon. Esimerkiksi näytätkö muille, tai koetko olevasi kunnon kansalainen, kun pidät itsestäsi huolta. Millaisen mallin annat lapsillesi tai lapsenlapsillesi?
Teetkö itsellesi terveystekoja, koska arvostat terveyttäsi ja itseäsi? Motivaatio voi löytyä myös siitä, että kokee tekemisen merkitykselliseksi ja tärkeäksi itselleen. Moni sanoo terveyden olevan tärkeä ja arvokas asia elämässä, vaikka terveyttä edistävät teot jäisivät useimmiten vain puheen tasolla. Tällöin ristiriidan huomaaminen sen välillä, mitä pitää tärkeänä ja miten oikeasti arjessa toimii, voi sysätä liikkeelle ja motivoida muutokseen.
Sisäistä motivaatiota on myös se, että tekee asioita siitä syystä, että ne tuottavat iloa ja nautintoa. Tai asioihin voi suhtautua intohimoisesti ja kiinnostuneesti. Tai haluaa kehittyä taitojen tai vaikka jonkin luonteenvahvuuden osalta. Esimerkiksi sisu, eli sinnikkyys ja rohkeus ovat elämäntapamuutoksessa onnistujille ominaisia luonteenvahvuuksia.
Motivoiko sinua terveellisiin ruokatottumuksiin se, että ne auttavat sinua pääsemään muihin tärkeisiin tavoitteisiin elämässäsi?
Yksi näkökulma elämäntapamuutoksen motivaation etsimisessä voi löytyä työssä menestymisen halusta. Työssä ollaan 1 600 tuntia vuodessa, joten hyvinvoinnin ja työssä suoriutumisen kannalta sillä on iso merkitys, millainen oma toiminta- ja työkyky sekä terveys on suhteessa työn vaatimuksiin.
Terveelliset ruokatottumukset, säännöllinen liikunta, riittävä ja hyvä uni voivat mahdollistaa onnistumisen itselle tärkeissä työtehtävissä tai jopa olla edellytys hyvään suoritukseen, kuten ammattiurheilijoilla tai muilla fyysisesti raskasta työtä tekevillä. Kun syö järkevästi ja nukkuu riittävästi, on ajattelu, muisti ja aivojen toiminta monin tavoin kirkkaampaa ja luovuus parempaa myös asiantuntijatyössä verrattuna siihen, että on nälissään ja väsynyt.
Fyysisesti raskaassa työssä riittävän hyvä toimintakyky ja säännöllinen ruokailu on edellytys siihen, että jaksaa tehdä työtä koko päivän kuormittumatta liiaksi.
Eräs reilusti yli viisikymppinen asiakkaani kertoi, että nyt on intoa ja motivaatiota elämäntapamuutoksiin, koska hän haluaa olla työkykyinen vielä ainakin 10 vuotta. Hän kertoi tykkäävänsä työstään esimiehenä paljon. Samalla hän toimii mallina ja esimerkkinä muille työntekijöille siinä, miten raskaassa työssä voi pitää itsestään huolta ja voida hyvin. Hän myös totesi, että asiakaspalvelutyössä nälkäkiukku voi kostautua hankalina asiakkaina, vaikka oma huono syöminen olisikin se hankaluuden todellinen aiheuttaja.
Millaista terveyttä ja toimintakykyä sinun työsi vaatii? Miten otat huomioon työsi vaatimukset, kun ruokailet, liikut tai nukut? Edistävätkö omat valintasi ja käyttäytymisesi työsi vaatimaa toimintakykyä ja työkykyä? Vai oletko ylipäätään tullut ajatelleeksi omia elintapojasi ammattisi ja työsi näkökulmasta?
Miksi-kysymykseen vastaaminen voi motivoida terveellisiin tottumuksiin
Ymmärrys siitä, miksi jokin on tärkeää, voi vahvistaa motivaatiotasi ja pystyvyyden tunnettasi. Kun tunnet pystyvästi, onnistut ja onnistuminen ruokkii motivaatiota jatkaa
Motivoivana tekijänä voi toimia se, että ymmärrät, miksi kannattaa toimia terveellisillä tavoilla. Esimerkiksi säännöllinen liikunta on tärkeää paitsi painonhallinnan ja unen kannalta, myös sen vuoksi, että hyväkuntoinen kestää kuormitusta paremmin ja palautuu kuormituksesta nopeammin kuin huonokuntoinen. Hyväkuntoisena jaksaa työpäivän päätteeksi tehdä asioita ja saada niistä kokemuksia, jotka tuottavat mielihyvää. Elää kokonaista hyvää elämää.
Kun tiedostat, miksi kuurit eivät ole tuottaneet pysyvää laihtumistulosta, voit ottaa opksesi ja tiedät paremmin, mihin kannattaa panostaa jatkossa. Kuurin noudattaminen ja laihtuminen on osoittanut, että olet hyvä noudattamaan ohjeita. Seuraavaksi pitää panostaa sitten siihen, miten saavutat kestävää kehitystä.
Yötyö on lainkin mukaan erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttava työaika. Terveelliset tavat ovat keino ehkäistä yötyöhön liittyvien terveyshaittojen kehittymistä. Tämän tietäminen kannustaa terveellisten eväiden tekemistä yövuoroon.
On tärkeää myös ymmärtää, mihin voit vaikuttaa erilaisilla valinnoilla. Esimerkiksi voit panostaa työstä palautumiseen, kun sinulla on vaativa työ, olet kovasti kuormittunut ja sinulla on painopulmia sekä sairauksia. Työstä palautumiseen panostaminen antaa voimavaroja ja vähentää stressin haitallisia vaikutuksia terveyteen ja syömisiin.
Paremmin työstä palautuneena jaksat tehdä vapaa-ajalla muutakin kuin vain toipua työstä seuraavaan työpäivään. Stressin väheneminen voi helpottaa nukkumista, mikä parantaa toimintakykyä ja työn tuloksellisuutta sekä vähentää työtapaturmiin johtavia virheitä. Stressin väheneminen alentaa myös verenpainetta ja voi vähentää stressisyömistä. Stressiruokien syömisen vähentäminen laihduttaa ja korjaa veren kolesteroli- ja sokeriarvoja. Se puolestaan vähentää metabolista stressiä ja edistää terveyttä monin tavoin.
Millaisia ajatuksia blogiteksti herättää oman motivaatiosi kannalta? Mikä sinua motivoi pitämään itsestäsi hyvää huolta? Muutatko aluksi miettimääsi kolmen kohdan listaa blogitekstin luettuasi?
Motivaation vahvistamiseen kannattaa panostaa!
Yksi vastaus artikkeliin “Mikä sinua motivoi terveellisiin ruokatottumuksiin?”
Kommentit on suljettu.